z ostatniej chwili
W dniach 3 i 4 kwietnia 2024 r. biuro ewidencji ludności w Urzędzie Gminy Mszana Dolna z powodów organizacyjnych, czynne będzie w godzinach od 7:30 do godziny 12:00, a w dniu 5 kwietnia 2024 r. biuro będzie nieczynne. Wójt Gminy Mszana Dolna informuje, że w dniu 29 marca (Wielki Piątek) 2024 roku Urząd Gminy Mszana Dolna będzie nieczynny Kasa urzędu czynna: Wtorek: 8:00-12:00 Środa: 13:00-15:00 Czwartek: 8:00-12:00 Wpłaty dokonać można w każdej placówce BS Mszana Dolna – bez prowizji
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Przy zagórzańskim stole ugościły przedstawicieli branży turystycznej z regionu

15/09/2020, dodał: Magda Polańska czytano: 3879 razy
Drugie projektowe warsztaty z gotowania potraw regionalnych przeprowadzone przez Śwarne Babki z Łętowego były nie mniej ekscytujące i smaczne, niż te pierwsze.

Tym razem łętowskie gospodynie zaprosiły swoich gości do siebie. W miejscowej remizie OSP wyczarowały zagórzańską łąkę, grządkę i kawałek lasu… Na pięknie zaaranżowanym na tę okoliczność zagórzańskim stole były też produkty z ich spiżarni!

Na warsztaty, podczas których uczyły gotowania czterech zagórzańskich potraw: zupy z korpieli, sapki, pierogów z suszonymi śliwkami i kołoca z bryndzą, zaprosiły tym razem przedstawicieli obiektów turystycznych z regionu. Uczestnicy spotkania, zachwyceni tradycyjnymi smakami, już przy stole snuli plany wprowadzenia tych potraw w menu swoich obiektów oraz polecania swoim gościom warsztatów z ich gotowania. Rozkoszne smaki pieściły podniebienia gości Śwarnych Babek, a zapachy unoszące się w pomieszczeniu i wrażenia estetyczne zagórzańskiego stołu tylko potęgowały przyjemne doznania.

Zainteresowanie tymi potrawami przerosło nasze oczekiwania – projektowe warsztaty podsumowują panie z KGW Łętowe. Z pewnymi obawami pisałyśmy wniosek grantowy i zapraszałyśmy na nasze warsztaty. Okazało się, że w naczyniach nie została ani kropla, na stołach nawet okruszek, a zadowolonym gościom bardzo smakowały przygotowane przez nas dania. Warto tutaj również dodać, że nasza „korpielanka” otrzymała 1 miejsce w powiatowym konkursie „Przysmaki Kół Gospodyń Wiejskich” – to dobry prognostyk, ale i rekomendacja dla naszych potraw.

Kolejne warsztaty z przygotowania  czterech tradycyjnych potraw są częścią projektu realizowanego przez KGW Łętowe „Warsztaty kulinarne z przygotowania tradycyjnych potraw zagórzańskich sposobem na rozszerzenie działalności odpłatnej Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowem”, na który łętowianki otrzymały grant z Małopolskiego Ośrodka Wsparcia Ekonomii Społecznej - Subregion Sądecki.  W jego ramach gospodynie miały wytypować cztery potrawy regionalne, na które, po przeprowadzeniu odpowiedniej procedury, zostaną złożone wnioski o wpis na Listę Produktów Tradycyjnych oraz Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w Małopolsce. Finalnie potrawy te mają stanowić dodatkową kartę zagórzańskiego menu w restauracji Pensjonatu Szczebel w Mszanie Dolnej. Kolejne obiekty planują już wprowadzić taki jadłospis również u siebie. Gospodynie z Łętowego szykują się także do przeprowadzania warsztatów z gotowania tych potraw oraz uzyskania Znaku Promocyjnego Zagórzańskie Dziedziny na te warsztaty.

W ramach projektu powstanie również spot reklamowy o czterech zagórzańskich potrawach (zupie z korpieli, sapce, pierogach z suszonymi śliwkami i kołocu z bryndzą) oraz ulotka informująca o ich pochodzeniu, właściwościach zdrowotnych, okolicznościach, w jakich jadali je drzewiej Zagórzanie oraz możliwości wzięcia udziału w warsztatach z ich gotowania.

Projekt „Warsztaty kulinarne z przygotowania tradycyjnych potraw zagórzańskich sposobem na rozszerzenie działalności odpłatnej Koła Gospodyń Wiejskich w Łętowem” realizowany jest w ramach Małopolskiego Ośrodka Wsparcie Ekonomii Społecznej - Subregion Sądecki, przy wsparciu  Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Małopolskiego na lata 2014 – 2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Magda Polańska