z ostatniej chwili
UWAGA !!! Od 1 paździenika zmiana godzin pracy urzędu, PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA 7:30 - 15:30, CZWARTEK 10:00 - 18:00, PIĄTEK 7:00 - 15:00 W związku ze zmianą godzin otwarcia Urzędu zmianie ulegają godziny funkcjonowania KASY URZĘDU: WTOREK 8.00-12.00, ŚRODA 13.00-15.00, CZWARTEK 10.00-14.00 SPRAWY ZWIĄZANE Z EWIDENCJĄ LUDNOŚCI ORAZ Z DOWODAMI OSOBISTYMI ZAŁATWIANE SĄ W GODZINACH: PONIEDZIAŁEK, WTOREK, ŚRODA – OD 7:30 DO 15:00 CZWARTEK – OD 10:00 DO 17:30 PIĄTEK – OD 7:00 DO 14:30
Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej. Dowiedz się więcej Rozumiem
Powiększ: A A A
A A A A A

Aktualności


Kolejny zagórzański sukces - już w świątecznym nastroju

09/12/2024, dodał: Magda Polańska czytano: 259 razy
Tradycyjne już, w grudniu spotkaliśmy się w Karniowicach, w Małopolskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego.

Jest w tym jakaś miła reguła, że akurat tam spotykamy się w świątecznym nastroju, otoczeni już elementami nawiązującymi do Świąt Bożego Narodzenia; nawet rozmowy schodziły już na tematy okołoświąteczne. Przyjemnie było spotkać znajome twarze, przyjaciół ze szkoleń czy wspólnych wyjazdów. Jest to czas by zatrzymać się i czy to przy makowcu, czy grochówce, chwilę pogadać… To również okres podsumowań całorocznych działań, w tym przypadku, podczas zorganizowanej 5 grudnia konferencji, były to wyróżnienia i nagrody w konkursie "Kobieta kreatywna a przedsiębiorczość na obszarach wiejskich".

Już w zeszłym roku, opisując podobne wydarzenie, sami zadawaliśmy sobie pytanie, czy to „nasza nowa tradycja?” – w tym roku, z dumą możemy potwierdzić zdecydowanie „tak!”. Zaczęło się od Jaskółki Sukcesu („Sposób na sukces” – 1. miejsce dla marki lokalnej Zagórzańskie Dziedziny w kategorii inicjatywa zbiorowa w 2022 r.); potem, w 2023 roku 1. miejsce dla Zagórzańskich Dziedzin za „Markę lokalną w zagórzańskiej spódnicy” w konkursie „Kobieta innowacyjna a przedsiębiorczość na obszarach wiejskich” w kategorii „Innowacyjność w przedsiębiorczości” oraz wyróżnienie w kategorii „Innowacyjny produkt lokalny” za „Warsztaty muzyczno-taneczne „ Pieca zadym nie troncojcie” z elementami biesiady zagórzańskiej, w tym krótkich łańcuchów dostaw” przyznane Dorocie Kościelniak ze Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom z Olszówki. W tym roku  mocno trzymaliśmy kciuki obserwując jak do kapituły konkursowej podchodzą po wyróżnienia przedstawicielki z różnych małopolskich kół, stowarzyszeń, firm, przedsiębiorstw, czy nawet sąsiednich miejscowości, aż do miejsc na podium – przy trzecim wyczytana została nasza Monika Kubik! Z radością i dumą odebrała nagrodę za innowacyjną przedsiębiorczość „Zagórzańska Tradycja – Sery Podpuszczkowe” w konkursie „Kobieta kreatywna a przedsiębiorczość na obszarach wiejskich”.

Jeśli jeszcze jej nie znacie, to wstyd niech Was ogranie, bo kto nie zna Moniki Kubik, ten jakby nie znał jej pysznych serów, a raczej całego wachlarza wyborów: od białych serów kwaśnych, bundzów i smakowych możemy zacząć, a na wędzonych prawie skończyć. Są  bowiem jeszcze korboce, kawałki serka z ziołami w oliwie, a ostatnio pojawiła się w ofercie nowość – różne rodzaje serów. które tworzą kompozycje deski zagórzańskich serów gotowych do bezpośredniego podania na stół! Do tego dochodzą warsztaty ze znakiem marki, przeróżne wypieki, w tym jagodzianki – jej wakacyjny, firmowy hit! I choć niejednokrotnie zarzekała się, że to już ostatnia blacha i koniec, więcej nie będzie, to za chwilę słyszymy, że znowu upiekła ich 80… Uwierzycie? I jak tu nie nagrodzić takiej Zagórzanki?

Radość była ogromna, tym bardziej, że do Karniowic przyjechaliśmy zdecydowanie silniejszą grupą, nie tylko  „busem z Olszówki”…. Muzyczna rodzina Kościelnioków, zrzeszona w Stowarzyszeniu Miłośników Kultury Góralskiej Pod Cyrlom, zawsze wspiera nas w takich chwilach, ale tym razem jeszcze wespół z gaździnami z Koła Gospodyń Wiejskich Łętowe zapewniała wszystkim gościom wydarzenia przepyszne regionalne potrawy. Była grochówka, kwaśnica, wypieki na słodko, deski swojskich wędlin i serów oraz chleb ze smalcem, który zachwycał tak, że trzeba było pakować na wynos…  Pojawiło się też popisowe danie, nagrodzone w „Kulinarnych potyczkach”, czyli baranina podana na pieczonych warzywach w towarzystwie grillowanego serka z sosem borówkowym. Po takich kulinarnych szaleństwach na deser zostawiliśmy prezentację produktów użytkowników Znaku Promocyjnego Zagórzańskie Dziedziny na naszym stoisku. Tym razem byli z nami: Monika Kubik  - Gorczańskie sery, Zofia Piętoń i jej przepiękne koronkowe dzieła, Józef Bierowiec z miodami z leśnej pasieki „Przygórze” nr 248 oraz Ewelina Jurkowska reprezentująca Młodzieżowy Ośrodek Rekolekcyjno - Rekreacyjny na „Śnieżnicy” z produktami z ich Punktu sprzedaży produktu lokalnego. A te, zagórzańskie ma się rozumieć, spotkaliśmy nie tylko na naszym stoisku. Organizatorzy wydarzenia zamówili bowiem u Zagórzan okolicznościowe skrzynki i drewniane bombki (Drewniane cuda z Kasinki) oraz ozdobne pierniczki (Małgorzata Suder)…. Wszystko to w klimacie świątecznym i dużej radości, bo z takich sukcesów bardzo się cieszymy! A skoro to nasza tradycja, to już wiecie, gdzie spotykamy się za rok o tej porze…

A nasz udział w tegorocznej, przedświątecznej konferencji, zarejestrowały kamery TVP 3 Kraków. Koniecznie zobaczcie wieczorne wydanie Kroniki (21:30) z 5 grudnia 2024 r.  https://krakow.tvp.pl/83842321/05122024-2130 (od 7:40).

Kreatorzy Zagórzańskich Dziedzin